Rostaing-Tayard

Het verhaal van Emmanuel Rostaing-Tayard

Ontmoet Emmanuel Rostaing-Tayard

Emmanuel Rostaing-Tayard is een van degenen die "kinderen van het land" worden genoemd. Hij groeide op in Savigny, een klein dorpje met 2.000 inwoners op 35 kilometer van Lyon. Nieuwsgierig vertrok Emmanuel eerst om andere universums te verkennen voordat hij uiteindelijk luisterde naar zijn innerlijke stemmetje dat hem opriep om terug te keren naar zijn bronnen, om naar huis terug te keren en op zijn beurt boer te worden.

In 2020 krijgt Emmanuel de kans om de laatste percelen van Gamay de Savigny in extremis te redden. Emmanuel vecht om het laatste stuk grond met oude wijnstokken in Récy te behouden, restaureert het en wordt zo "de onherleidbare wijnmaker van Savigny", de enige wijnmaker die het landschap van de stad vormgeeft.

Sindsdien heeft hij 8 hectare, die allemaal biodynamisch zijn, omdat dit de enige manier is voor Emmanuel om de wijnstokken te verbouwen. Hij kan nu ook rekenen op zijn zus, Claire, een kruidkundige die onlangs in Savigny is gesetteld. Samen creëren ze bereidingen op basis van 100% lokale planten voor een biodynamische cultuur in volledige transparantie.

In de wijngaarden vertrouwt Emmanuel ook op zijn teams, met name zijn seizoensarbeiders die hij in de watten legt, altijd met in gedachten dat "gelukkige mensen gelukkige wijnen maken"! De appellation van het domein is Coteaux du Lyonnais. Met het grondgebied van percelen dat direct na de grens van Beaujolais begint en stopt bij Côte Rotie.

Er zijn twee verschillende terroirs

Namelijk, Granietgrond en Basalt Blue vulkanisch gesteente, die een rokerige neusje aan de geur van de wijn geven. De percelen liggen tussen de 400 en 600 meter hoogte, wat frisheid aan de wijnen geeft. Wat de wijnen van Emmanuel nog specialer maakt, is het feit dat hij de ENIGE wijnmaker is op de terroirs van blauwe steen.

De wijnen worden gemaakt zonder gebruik van chemicaliën en Emmanuel past zijn fermentatieproces elk jaar aan door de klimaat- en weersomstandigheden te observeren. Zo zorgt hij ervoor dat zijn wijn de identiteit heeft die zijn terroirs vertegenwoordigt.

Exclusieve productie van biodynamische wijn

De emoties van zijn land, zul je terug ervaren bij het drinken van zijn wijnen. Voor de rode wijnen gebruikt hij enkel de druif Garmay met een productie van maximaal 4000 flessen per jaar. De witte wijn is honderd procent Chardonnay met ook een beperkte hoeveelheid van 4000 flessen per jaar. Hierin hebben we een wijnboer gevonden die met passie zijn wijnen maakt en erg enthousiast was om dit over te dragen. De wijnen zijn lichter maar met finesse en textuur. Hierdoor zijn ze perfect voor elke gelegenheid.

Bestel de top kwaliteit wijn van Rostaing-Tayard hier bij The Wine Source
Terug naar blog