De Champagne van Ployez-Jacquemart
Ployez-Jacquemart is een familiehuis dat in 1930 werd opgericht door Marcel Ployez en zijn vrouw Yvonne Jacquemart. De hele essentie van Ployez-Jacquemart berust op de voortdurende zoektocht naar uitmuntendheid, het begrip van het Champagne-terroir en hun vermogen om de hoogste kwaliteit wijnen te maken.
De vaardigheden om deze essentie na te leven zijn doorgegeven door drie generaties. Dit is de hoeksteen van hun aanpak voor de champagneproductie. Het familiehuis bewerkt voornamelijk hun eigen Pinot Noir- en Pinot Meunier-wijngaarden in de Premier- en Grands Crus-dorpen Ludes en Mailly Champagne, Villedommange en Vertus.
Er wordt enorm veel zorg besteed aan het handmatig bewerken van deze wijnstokken; met als doel om de algehele kwaliteit van de uiteindelijke oogst te garanderen. Er worden elk jaar strikte regels gevolgd om ervoor te zorgen dat het allerbeste uit elke oogst wordt gehaald. Ployez-Jacquemart gebruikt een mix van druiven van hun eigen Grands Crus-wijngaarden en van een handvol zorgvuldig geselecteerde wijnbouwers, met wie al 30 jaar samengewerkt wordt.
Alle druiven worden met de hand geplukt en gesorteerd op variëteit, cru en specifieke wijngaard - dit vormt de basis voor het persen op het landgoed.
Alleen de beste kwaliteit van de eerste persing
Er worden geen kosten bespaard; alleen het beste sap van de eerste persing wordt als voldoende kwaliteit beschouwd voor gebruik. Laurence Ployez ‘s nauwgezette aandacht voor elk detail is duidelijk in elke fase van het proces terug te vinden. Druivenmost laat men niet één maar twee keer bezinken voor de fermentatie.

De wijn wordt regelmatig van het ene vat naar het andere verplaatst om een hoog zuurstofgehalte te garanderen; de wijnen worden in houten vaten of foudres gevinifieerd - gerijpt. Zo worden oude tradities als basis gebruikt om hoogwaardige mousserende wijnen te produceren. Het landgoed en de kelders onderstrepen het verhaal en men kan de magie voelen groeien naarmate men dieper onder de grond, richting de opslag, de trappen naar beneden loopt.

De creatie van de bubbels
Bij het maken van wijn zorgen het gebruik van traditionele gisten, gecombineerd met een zeer langzame gisting op fles in de 25 meter diepe kelders (10°clesius), voor extreem fijne bubbels. Met uitzondering van L.d’Harbonville, is geen van de assemblages in steen gebeiteld, elk jaar is een nieuwe uitdaging om het allerbeste uit elke oogst te halen.
Ployez-Jacquemart heeft een duidelijke focus

Bij Ployez-Jacquemart vinden ze dat Champagne niet anders is dan andere lang gevestigde wijnbouwgebieden zoals Bordeaux of Bourgondië en hanteren ze een zeer strikt beleid van “kwaliteit, geen kwantiteit”.
Hun missie is om de structuur van elke wijn intact te laten, zodat het ware karakter en de persoonlijkheid van de oogst doorschijnen. Wanneer het tijd is voor de disgorge, na maximaal 12 jaar in hun kelders, wordt er slechts een zeer minimale “dosage” toegevoegd, meestal 3-4 g/liter.
Deze methode helpt om aromatische fruitige wijnen te produceren met een zeer zuiver palate en een lange afdronk, terwijl ze nauwlettend letten op de fijne balans tussen alcohol/zuurgraad en complexiteit/frisheid.
Bestel de top kwaliteit Champagne van Ployez-Jacquemart hier bij The Wine Source